December 11, 2023

Vad kan jag ge mina anställda i julklapp?

Vad kan jag ge mina anställda i julklapp?

Julen närmar sig med stormsteg och det är dags att börja tänka på vad man kan göra för att visa medarbetarna uppskattning.

Alla gillar ju att få presenter, men för att julgåvor ska vara skattefria för både den anställde och arbetsgivaren, får julklappen högst kosta 500 kronor inklusive moms och ska lämnas till alla anställda i företaget. Företaget får då lyfta hela momsen samt dra av hela kostnaden som en personalkostnad. Det är alltså priset på julklappen som säljs i affären eller på nätet som inte får överstiga 500 kronor och pengar räknas inte som skattefria julgåvor. Det går även bra att ge bort ett presentkort som inte kan bytas ut mot pengar.

Man kan ge bort en dyrare julklapp, men då blir julklappen skattepliktig från första kronan. Den anställde måste då förmånsbeskattas för julklappens hela värde och företaget måste betala arbetsgivaravgifter på förmånsvärdet. Kostnaden blir avdragsgill men företaget kan inte dra av momsen på inköpet.

Om arbetsgivaren väljer att skänka pengar till välgörenhet istället för att ge de anställda en julgåva är det inte fråga om en skattepliktig gåva till den anställde. Arbetsgivaren får dock inte göra avdrag för en sådan donation, då den inte anses ha någon affärsmässighet.

En företagare som är anställd i sitt eget aktiebolag, har rätt att ta emot en julgåva skattefritt. Den som har en enskild firma kan ge sina anställda skattefria julgåvor men får göra inte avdrag för kostnader vid en julgåva till sig själv.

Det går utmärkt att ge en julklapp till kunder, men de är i regel inte avdragsgilla om det inte rör sig om en enklare reklampresent av mindre värde som har direkt anknytning till företagets verksamhet. Exempel på enklare reklamgåvor är almanackor eller pennor med företagets logo. Beloppsgränsen för enklare reklamgåvor är 300 kronor exklusive moms, enligt Skatteverket.

Du kan ge julgåva till kunder men julgåvor du skänker till dina kunder är som regel inte avdragsgilla, förutom om det rör sig om en enklare reklampresent av mindre värde som har direkt anknytning till företagets verksamhet. Exempel på enklare reklamgåvor är almanackor eller pennor med företagets logo. Beloppsgränsen för enklare reklamgåvor är 300 kronor exklusive moms, enligt Skatteverket.

Se till så att julklapparna överlämnas till ett större antal kunder då Skatteverket anser att dyrbara gåvor kan besömas som muta!

Julfesten brukar vara årets höjdpunkt på jobbet och om ett företag arrangerar en julfest eller julbord för personalen så omfattas den av reglerna för intern representation. Enligt Skatteverket är julbord som utgör en personalfest en skattefri förmån för de anställda. Glöm bara inte bort att det är max två personalfester per inkomstår som är skattefria.

Du får inte göra avdrag för maten. Det är bara tillåtet att göra avdrag för att bjuda på förfriskningar och en enklare förtäring för max 60 kronor plus moms. Om du bjuder på exempelvis middag får du däremot göra avdrag för momsen upp till 300 kronor per person. Måltiden får kosta mer än så, men momsen på överstigande belopp är inte avdragsgill.

Kringkostnader, exempelvis musikunderhållning, är avdragsgillt med 180 kronor exklusive moms per person.

Tyvärr så går det inte att göra avdrag för julbord till kunder.

Vill man slå till med riktig fest så får man skapa en konferens och då måste alla anställda närvara. En konferens är avdragsgill i sin helhet och man kan ju passa på att ha en utbildningsdag som avslutas med julfest på kvällen. Viktigt att tänka på är att det måste vara 6 timmars aktivitet under dagen.

Vill du ha råd inom lön och redovisning, tveka inte att kontakta någon av våra erfarna specialister

Kontakta oss

Vänta inte med att påbörja din resa mot en bättre ekonomi