November 14, 2023

Hur beskattas tjänstebilar?

Hur beskattas tjänstebilar?

För många anställda är tillgången till en tjänstebil en uppskattad förmån som inte bara erbjuder bekvämlighet utan också potentialen att spara pengar. Men hur beskattas dessa bilar? Och när är det mest lönsamt att välja en tjänstebil? I denna artikel går vi igenom nyckelaspekterna av beskattning av tjänstebilar.

Hur mycket skatt betalar man på bilförmån?

Beskattning av bilförmån baseras på bilens förmånsvärde. Förmånsvärdet beror i sin tur på bilens nybilspris, ålder, och andra faktorer som Skatteverket tar hänsyn till. Skatten du betalar kommer att variera beroende på din totala inkomst och din skattesats, men generellt sett kan du förvänta dig att betala skatt på mellan 30-50% av bilens förmånsvärde.

När är det lönsamt att ha tjänstebil?

Det kan vara lönsamt att ha en tjänstebil när:

Du kör mycket, både privat och i tjänsten.

Drivmedelskostnader, försäkringar, service och andra bilrelaterade kostnader skulle vara högre om du ägde bilen själv.

Du värdesätter att regelbundet byta till en nyare modell utan att oroa dig för att sälja eller byta in din gamla bil.

Är det värt att ha förmånsbil?

Om du har en hög körsträcka, både privat och för arbete, kan det definitivt vara värt att ha en förmånsbil. Du bör dock jämföra den potentiella besparingen med kostnaden för skatten på bilförmån. Om du inte kör särskilt mycket privat, kan det vara mer ekonomiskt att avstå från förmån och i stället få en högre lön eller andra förmåner.

Vad är det för skillnad på tjänstebil och förmånsbil?

Termerna "tjänstebil" och "förmånsbil" används ofta omväxlande, men det finns en nyansskillnad:

Tjänstebil: Denna bil tillhandahålls av arbetsgivaren för tjänsteändamål. Om den också används privat betraktas den som en förmånsbil och beskattas därefter.

Förmånsbil: Detta är en tjänstebil som också används för privat körning. Den anställde betalar skatt baserat på bilens förmånsvärde, och det här är vad folk oftast menar när de pratar om "tjänstebilar".

Valet av att ha en tjänstebil eller förmånsbil är inte bara en fråga om bekvämlighet utan också en ekonomisk övervägning. Medan tillgången till en ny bil utan de direkta kostnaderna för ägande kan vara lockande, är det viktigt att väga detta mot de skattemässiga konsekvenserna. Genom att förstå de grundläggande principerna för hur tjänstebilar beskattas kan du göra ett informerat beslut som passar dina behov och ekonomiska situation.

Vill du ha råd inom lön och redovisning, tveka inte att kontakta någon av våra erfarna specialister

Kontakta oss

Vänta inte med att påbörja din resa mot en bättre ekonomi